Kolajen nedir?
Kolajen; vücutta deri, kemik, tendon başta olmak üzere pek çok organda bulunan yapısal bir proteindir.
Kolajen tipleri nelerdir?
Vücutta pek çok farklı tipte kolajen molekülü vardır. Hepsinin temel görevi bağ dokusu yapısını desteklemek olsa da her birinin özelleşmiş birtakım görevleri bulunur. Temel kolajen tipleri:
Tip 1 kolajen: Vücutta bulunan kolajenin %90'ı Tip 1 kolajendir. Kemik, deri, tendon, fibröz kıkırdak ve diş yapısının kurulmasında görevlidir.
Tip 2 kolajen: Eklemlerde yer alan elastik kıkırdakta bulunur.
Tip 3 kolajen: Kas, organ ve damar yapılarının temelinde yer alır.
Tip 4 kolajen: Cilt katmanlarında bulunur.
Kolajen eksikliği nedir?
Vücudun doğal kolajen üretimi 20‘li yaşlardan sonra her yıl yüzde 1-1.5 oranında azalır. Vücutta oluşan serbest radikaller ise kolajenin daha hızlı yıkılmasına neden olur. Güneşe yoğun maruziyet ve hava kirliliği, çevresel faktörler, stres, sigara içme gibi kötü yaşam tarzı faktörleri, şeker içeriği yüksek beslenme vücutta serbest radikal oluşumunu artırarak kolajen düzeyinin azalmasına neden olur. Kolajen üretimi azaldıkça cildin esnekliği azalır, daha gevşek ve kırışık bir görünüm oluşur. Ayrıca eklemlerde ağrı, kısıtlılık, kaslarda gevşeme gibi bulgular ortaya çıkar.
Kolajenden Zengin Besinler
Kolajen sentezi için önemli olan 3 aminoasit vardır. Bunlar prolin, lizin ve glisindir.
Kolajen içeren besinleri her gün düzenli tüketerek vücudunuzun doğal kolajen üretimini hızlandırabilirsiniz. Aynı şekilde zamanla azalan kolajen üretimini de arttırabilirsiniz. Bu aminoasitlerin doğal olarak bulunduğu besinlere birlikte göz atalım .
İlikli Kemik Suyu
Balık
Kırmızı Et
Tavuk ve Hindi Eti
Sakatatlar
Yumurta
Yeşil yapraklı Sebzeler
Turunçgiller
Kırmızı ve Mor Meyveler
Bal Kabağı
Tatlı Patates
Comments